Sådan holder I en god dåbsfest

Står du og skal planlægge en dåbsfest? Og endda den gode én af slagsen? Så bør du læse med lige her, hvor vi har samlet inspiration til den gode dåbsfest.


I Danmark bliver der hvert år født omtrent 61.000 børn. Og en stor del af disse skal døbes.Ét af de seneste tal fra 2018 viser, at der blev døbt omtrent 42.000 børn. 

Planlægning 

Der hører naturligvis planlægning til, når der skal samles flere mennesker til en fejring og en fest. Planlægning af en fest kan være vanskelig, når der netop er kommet en ny til familien. Derfor kan du med god samvittighed uddelegere nogle af opgaverne til dine nærmeste. Det kan fx være nogle af de mere “nemme” opgaver såsom oppyntning og lignende.

Derudover så er det vigtigt at lægge en tidsplan, som er realistisk. Det er både en tidsplan af planlægningen men også afvikling af dagen, så den kører som smurt. Det kan fx være en fordel at vide på hvornår I går afsted fra kirken og hvornår maden skal være klar. 

Gode råd og tips

Der er nogle helt konkrete ting, som du skal have styr på ved planlægningen af dåbsfesten. Nogle af disse er følgende: 

 

  • Bestil tid til selve barnedåben – fx gennem kirkekontoret 
  • Find ud af hvem, som skal være gudmor, gudfar og fadder
  • Find ud af lokalisationen af festen. Skal den holdes hjemme eller ude? Sørg for leje af lokaler i god tid. 
  • Send invitationer ud i god tid 
  • Planlægning og evt. bestilling af mad. Skal det være brunch, frokost, 3-retters, kagebord eller noget helt femte? 
  • Borddækningen og bordpynten – eventuelt også en bordplan
  • Dåbskjolen. 


Derudover så bør der også laves en ønskeliste. Der er nogle typiske gaver, som ofte bliver givet til dåb. Det er fx biblen, dagmarkors, smykker og lignende. I dag bliver det dog også mere og mere almindeligt at give praktiske gaver, som fx højstol, sengetøj og lignende. 

Gamle traditioner ved barnedåb 

Barnedåb er en gammel tradition i den kristne tro. Derfor følger der naturligvis også nogle gamle skikke med. En gammel tradition lyder eksempelvis på, at barnets navn skal holdes hemmeligt helt indtil dåben. Det er dog de færreste, som følger denne tradition i dag.

En anden tradition er naturligvis den klassiske dåbskjole, hvor man ifølge gammel overtro skulle lade barnet sove sin første nat efter dåben i selve kjolen, som ville sikre barnet et langt og lykkeligt liv. 

 

Artiklen er skrevet i samarbejde med bedemand-danmark.dk