4 tips til at forbedre aftensmadsstunden med børn

Denne artikel indeholder annonceret indhold. Annonce fra HelloFresh.

Aftensmaden er et samlingspunkt for de fleste familier og en tid, hvor man kan vende dagens store og små begivenheder. Men den hyggelige stund kan nemt blive afbrudt, hvis børnene ikke vil komme til bordet eller spise, hvad der bliver serveret. Det kan skabe frustration hos de voksne og i sidste ende blive en ærgerlig oplevelse for alle. Men der er heldigvis mange metoder, som du kan skrive dig bag øret, for at få flere succesoplevelser med aftensmaden. Vi dykker ned i nogle af dem her på siden.

1. Lad børnene være med til at lave maden

Du kan med fordel lade dit barn være med til madlavningen i det daglige, så han eller hun får større kendskab til ingredienser og processer, og samtidig får lov til at tage medejerskab over aftensmaden. Lader du dit barn være med til at skylle og rive grøntsager, røre i en gryde eller hælde ingredienser ned i en skål, når I skal bage, så vil du forebygge kræsenhed. Børn afviser nemlig oftest det ukendte.

Selvom det kan virke uoverskueligt og mere besværligt at komme igennem madlavningen med dit barn som hjælper, så er det en fantastisk investering for hele familien. Find ud af, hvilke opgaver dit barn kan få, afhængig af barnets alder. Inddragelsen behøver slet ikke være hver dag, men selv et par gange om ugen eller måneden kan gøre en forskel.

2. Find børnevenlige opskrifter

En af de mest oplagte områder at forbedre er selvfølgelig selve maden, der bliver serveret. Laver I lidt for ofte voksenmad, der simpelthen er for fremmede for børnenes smagssanser og interesser? Aftensmaden skal selvfølgelig ikke være kedelig, så sørg for at finde en mellemvej, der hverken er gourmetmiddag eller rugbrødsmadder.

Er du blank for idéer, så kan HelloFresh hjælpe med masser af inspiration til børnevenlige opskrifter, som du og dine børn vil få glæde af. Opskrifterne har mange velkendte ingredienser i børnehøjde, som eksempelvis ris, kartofler, kyllingetern, grøntsagsstænger og andet. HelloFresh tilføjer altid spændende twist, så også de voksne gider være med. Med HelloFresh bliver det ikke nemmere, for du skal ikke selv udtænke opskrifterne og indkøbslisten – alt det bliver gjort for dig. Så find dine familie- og børnevenlige opskrifter fra HelloFresh.

3. Lad dit barn udforske maden på tallerkenen

Når I så sidder ved bordet og skal til at smage på lækkerierne, så lad dit barn udforske og “lege” lidt med maden. Det kan være ganske givende for dit barn at mærke maden med fingrene eller lade dit barn stable agurkerne eller trille med tomaterne. Det er en måde for dem at lære maden bedre at kende på, så der opstår tryghed i det nye og ukendte – det farlige. Børn har brug for at vide, hvordan maden ser ud, føles, dufter og reagerer på forskellige handlinger, før de har lyst til at putte det i munden. Du kan med fordel tale med dit barn om maden imens, så du hjælper med at gøre det forståeligt og velkendt.

4. Lad dit barn efterlade mad på tallerken

Det er en ældgammel tankegang, at børn ikke må efterlade en tallerken med mad på, eller for den sags skyld forlade bordet, før alle er færdige med at spise. Meget tyder på, at det faktisk har den modsatte effekt at fremtvinge disse handlinger, der oftest handler om disciplin og ikke barnets behov.

Efterlader dit barn en halv tallerken, så er han eller hun muligvis mæt, og det kan altså have store negative konsekvenser at tvinge dit barn til at spise færdig. Børn kan have dage med meget appetit og dage med lidt appetit, fuldstændig ligesom voksne. Vurderer du, at dit barn ikke har fået særlig meget at spise, så må du finde en skive rugbrød eller noget havregryn frem, inden det er sengetid – og det er helt ok.

Det kan også være, at dit barn bliver hurtigt ukoncentreret og forstyrret under måltidet, og du kan derfor forsøge at hjælpe dit barn ved at finde ro. Det kan man gøre med lidt musik, en sansepude, som hjælper kroppen med at finde ro, og mange andre metoder.