Autostol: Sådan sikrer du dit barns sikkerhed i bilen

For den nye forælder er der en lang række af overvejelser, som man skal gøre sig, inden baby kommer til verden. 

En af de ting, som man skal forholde sig til, er, hvordan man får baby fra punkt A til punkt B. For ikke nok med, at den lille nye har en række af konsultationer hos sundhedsplejersken efter fødslen, så har mor og far sikkert også en række af planer og begivenheder, som inkluderer familiens nyeste medlem.

I denne sammenhæng er det ikke nok at få baby fra A til B ved hjælp af en række transportmidler. Man bør ligeledes overveje barnets sikkerhed, når det skal ud på distancer, der kræver en bil, og her handler det altså både om at sikre de helt små babyer som at sikre de lidt større børn.

Autostolen som familiens ven

I Danmark og mange andre lande er det lovpligtigt, at barnet de første mange år af dets liv anvender en autostol. Dette skyldes til dels vis risikoen for færdselsuheld, som enhver person sidder i, når man anvender en række af transportmidler. Derudover har det at gøre med højden på barnet, som påvirker, hvordan barnet er placeret i forhold til bilens sikkerhedsforanstaltninger som airbags, sele m.m.

Mange familier finder derfor stor glæde i autostolen, idet den bidrager med en viden om, at man som forælder sikrer sit barn bedst muligt. Ligeledes er det en klog investering taget i betragtningen af, hvad det koster i bøde, hvis man som barnets primære omsorgsperson ikke tager ansvar for dets sikkerhed i en alder, hvor det ikke selv er i stand til det.

Autostol eller selepude?

Det handler ikke blot om at have en autostol, men ligeledes om at have en autostol, der er godkendt i forhold til dansk lovgivning. Dette behøver ikke at være en komplicerede opgave, da man i mange forretninger kan få hjælp til at vælge den helt rigtige. Vil man derimod gerne gøre sig et godt stykke forarbejde inden, er der mange steder på internettet, hvor man kan få overblik over de bedste testvindere på markedet. Læs mere om det her .

Som udgangspunkt er autostolen den sikkerhedsforanstaltning, som man særligt tager for børn under 3-4 år. Har man derimod et større barn, er det muligt at erstatte denne med den mindre omfattende selepude. Mange steder anbefales forældre dog at anvende de udgaver, som minder mere om autostole end selepuder. For til trods for at selepuder dækker kravene til at have et lidt ældre barn i bilen, sikrer de ikke barnet på bedst mulig vis. Det er blandt andet elementer som ryglæn og hovedstøtte, der her er sparet væk, og disse er altså fortsat gavnlige, uanset om man har en baby eller et 12-årigt barn.

Komfort til de store og de små

På markedet vil man kunne se, at der er kommet større fokus på at gøre autostolen til en komfortabel og økonomisk mulighed for forældre, der ikke har helt små børn længere. Dette ses ved, at der er lavet modeller, som decideret er tilpasset det voksende barn.

I dag kan man finde autostole, som egner sig til brede aldersgrupper. For eksempel findes der autostole, som kan passe alt fra det 3-årige barn til det 12-årige barn. Det betyder ikke blot, at man kan sikre barnet i trafikken i en lang tidsperiode, men ligeledes at det kan betale sig at investere i en god autostol, når den trods alt garanterer flere års sikkerhed. På den måde behøver autostolen ikke være endnu en af de ting, som man kan købe sig fattig i, fordi man har at gøre med et voksende barn.