Børnerim er sjove og lærerige

Det er måske ikke noget man tænker over som forældre, men det er rime og i det hele taget lege med ordene er både sjovt og lærerigt for børn. Det er også en af grundene til at børnerim ikke bare underholdning, men en vigtig del i udviklingen af børns sprog og sproglige kundskaber.

 

Du bør kun opfordre til sjov og leg med ordene med dine børn og undgå at rette dem for meget. Hvis du gerne vil rette dem, så er det bedre at gentage det de siger til dig på den korrekte måde, men ikke gøre dem opmærksomme på at de siger noget forkert. Fjolleord og ikke eksisterende ord er helt OK i ordlege. Herunder kan du få nogle gode tips til leg med ordene.

Børnebøger med rim og remser

Et af de bedste steder at finde sjove rim og remser er i børnebøger. Der er flere dygtige danske forfattere der skriver denne type rim og remser og udgiver det som børnebøger med lige så sjove og finurlige illustrationer.

 

Et af de helt klassiske eksempler er Halfdan Rasmussens ABC der af mange forældre kan citeres delvist. Det er en gammel bog men den er stadig lige populær, da den er sjov for børn uanset generation – den er fantasifuld. Der findes også andre gode bøger med rim og remser:

  • Min Mormors Gebis af Jakob Martin Strid
  • Fra påskeæg til juleskæg af Lotte Salling
  • Oppe i gardinerne og andre sjove rim for de mindste af Jens Sigsgaard

Du kan finde denne type rimbøger online eller i din lokale boghandler, hvor der også er mange andre titler at finde.

Lav dine egne rim med børnene

En ting jeg gør rigtig meget er at lave rim selv eller blot gå og rime på ting med mine børn. Det kan også være jeg tager en klassisk melodi fra en kendt børnesang og laver teksten om til min egen med rim i.

 

Det er sjovt for dig, sjovt for børnene, og så hjælper de også i svære situationer at lege eller synge sig videre – f.eks. hvis du beder dit barn om at gøre noget han/hun ikke vil.

 

Det er ikke sikkert at rim og ordlege kommer naturligt for dig, men så kan du finde inspiration i en rimordbog.

 

Alt behøver selvfølgelig ikke gå op i rim og ordleg, men gør det bare når det føles naturligt og husk at læse mange fysiske bøger med dit barn, det er altid en god ting at gøre sammen.