Dét skal du vide om fagforeninger – også som nybagt mor på barsel

Arbejde er et kerneaspekt af ethvert moderne menneskes liv. For at kunne præstere, som du skal på jobbet, er det naturligvis vigtigt, at du er tilfreds med dine arbejdsvilkår. Disse vilkår dækker blandt andet over atmosfæren på din arbejdsplads, fordelingen af arbejdsopgaver og løn. Det kan sagtens ske, at du aldrig har haft problemer på arbejdspladsen, og at du selv succesfuldt klarer lønforhandlingen, når den bliver aktuel. Men så er du en del af mindretallet. De fleste af os har nemlig brug for hjælp, når det kommer til denne type arbejdsrelaterede sager. Og derfor vælger mange af os tidligt i arbejdslivet også at melde os ind i en fagforening.

Hvad er en fagforening?

En fagforening er kort sagt en organisation af medlemmer, som alle stort set deler fag. Det er medlemmerne, der ejer foreningen, og en given fagforenings medlemmer arbejder for bedre løn og arbejdsvilkår inden for faget. Jo flere medlemmer, jo stærkere er foreningen – og jo større sandsynlighed er der for, at arbejdsgiveren er medgørlig, når der skal tales løn og generelle arbejdsvilkår.

Hvad kan jeg bruge en fagforening til?

Ud over at bakke dig op i dine lønforhandlinger, kan en fagforening også hjælpe dig i sager, hvor du for eksempel er blevet fyret uden egentlig at have gjort dig fortjent til det. De færreste af os har 100% styr på, hvad vi skriver under på, når vi laver en kontrakt med en ny arbejdsgiver, og hvis der er huller i kontrakten, kan du ende med at stå i en rigtig svær situation, hvis arbejdsgiveren fyrer dig på et mangelfuldt kontraktgrundlag. Selvom de danske arbejdsgivere generelt har et fint ry, kan du ikke helgardere dig mod arbejdsgivere, som forsøger at snøre og snyde dig. Men med den rigtige fagforening, kan du minimere risikoen for, at arbejdsgiveren lykkes i sin bestræbelse.

Hvordan finder jeg den rigtige fagforening?

Objektivt set findes der ikke én rigtig fagforening. Den rette forening vil nemlig altid afhænge af, hvilken uddannelse du har, og hvilket felt du som regel arbejder inden for. Hvis du for eksempel er kommunikationsuddannet, hjælper det dig ikke meget at have en fagforening fuld af elektrikere, når der opstår problemer på din arbejdsplads.

Når du er på jagt efter den fagforening, der passer bedst til dig, bør du tjekke nogle af de mange guides, der ligger online. Kontakt dertil gerne de forskellige fagforeninger for at høre om dine muligheder, før du endeligt foretager dit valg.