Er slyngevugger farlige eller fantastiske?

Bedside crib

Uanset om du er nybagt eller kommende forældre, så har du sikkert hørt om slyngevugger – ellers vil du med garanti snart komme til det. Genstand for debat, da den ældre generation ofte har svært ved at forstå hvad det hoppende fænomen skal gøre godt for, og til tider negativt eksponeret i medierne. Men hvad er op og ned i den debat?

Vi har dykket lidt ned i emnet, og set på hvad andre forældre har af erfaringer, og hvad forskere har publiceret på området. Det første vi vil bringe op, er sikkerhedsstyrelsens artikel om metalspliner i øjnene fra sansegynger – straks efter den artikel udkom opgraderede alle slyngevugge producenter deres designs om, så der ingen steder var metal mod metal. I hængslerne er der påsat et beskyttende lag plastik/silikone, som er slidbart og sikkert. Dermed opstår der ingen metalsplinter. Når det så er sagt, så var uheldende sikkerhedsstyrelsen snakkede om ikke omfattet nogen slyngevugger, og der var ikke brugt de materialer producenterne havde foreskrevet – dermed ingen fare på færde, hvis man holder sig til det producenterne foreskriver, men store plus point til både Moonboon Slyngevugger, Membantu Slyngevugger og Nonomo Slyngevugger for at tilrette deres produkt lyn hurtigt! Det er noget som kan føre til gode slyngevugge anmeldelser og positiv omtale.

Den næst hyppigste bekymring vi er stødt på, er hvorvidt den er sikker at sove i. Vi har ikke fundet noget bevis for at, det ikke skulle være det – tværtimod. I et australsk forskningsprojekt anført af læge Karen Chiu undersøgte de to grupper af børn (den ene gruppe blev lagt i slyngevugger, mens den anden gruppe kom i en almindelig babyseng). Alle børn blev monitoreret for søvn tilstand, fald i vejrtrækning, iltmætning i blodet o.lign. der skulle kunne påvise en fare. Resulat blev, at der var ingen forskel på de to grupper – overhoved. Forskerne peger på, at der ingen sammenhæng overhoved mellem slyngevugger og vuggedød. Dog påpeger de, at når barnet er gammel nok til at vende sig i slyngevuggen (fra 6 måneder og op) bør de ikke ligge i en slyngevugge uden opsyn.

Hvis man Googler på nettet, så læser man også ofte bekyminger vedr. afhængighed – bliver barnet afhængig af at blive vugget i søvn? Og jeg må være ærlig at svare: Jeg ved det ikke. Personligt har jeg kendskab til mange forældre i mit netværk, som bruger slyngevugger med stor succes, og endnu ikke oplevet vuggeafhængighed. De fleste bruger den så længe som muligt, men efter ca. 8-10 måneder falder interessen bare (måske i takt med en øget opmærksomhed på omgivelserne?), og de vil ikke længere ligge i den. Lige præcis dét var tilfældet med vores datter, og hun falder nu i søvn i hendes tremmeseng – godt nok var det umuligt at få hende til at sove andre steder end slyngevuggen de første 4 måneder, men er det ikke et luksus problem?

Vi synes slyngevugger er fantastiske, og jeg ved i hvert fald, at vi kommer til at bruge vores slyngevugge til vores næste barn også.

Leder du efter en slyngevugge kan du besøge www.slyngevugge-guiden.dk for mere information og gode anmeldelser. Du kan finde en fyldig Moonboon Slyngevugge Anmeldelse, Membantu Slyngevugge Anmeldelse, Nonomo Slyngevugge anmeldelse, og mange gode artikler. Få nemt og hurtigt overblik over Slyngevugge forhandlere, priser og meget mere.