Glem ikke kæledyret, når I får en baby

Det er jo fuldstændig vidunderligt og overvældende at få en baby. Samtidig dræner det dig også for energi, for at passe en baby er ofte fuldtidsarbejde for barnets forældre. Du får ikke din nattesøvn, og der stilles krav til din opmærksomhed nonstop.

I det scenarie kan det svært for både dig og dit kæledyr, at det ikke får den opmærksomhed, det plejer. Havde du en hund eller en kat, før baby kom, så vil dyret stadig forvente, at du tager dig af det, selvom der nu også er en baby i familien.

Katten eller hunden skal ikke overses

Det er nok lettere sagt end gjort at fortsætte med at give opmærksomhed til katten eller hunden, når familien er blevet udvidet med en baby. Det er det, for selvom du nok godt ved det, så er du slidt og træt ind til benene, når du har udvidet familien med en baby.

Når der så endelig er ro, så kan det være ekstra hårdt at skulle aktivere og nusse katten eller hunden. I den situation er det godt at vide, at der findes nogle forskellige former for legetøj og lignende, som kan aktivere og underholde dyret. Se, hvad der kan fås inde på canem.dk. Det kan være stimulerende for dyret at få et nyt stykke legetøj eller lignende, når det er mærket af at være tilsidesat.

Hvad kan du gøre for at lindre kattens eller hundens jalousi?

En hund eller en kat kan godt føle jalousi. Den kan godt mærke, at den lille baby tiltrækker sig mere opmærksomhed, end den bryder sig om. Det kan dyret reagere på, på flere måder.

En kat kan for eksempel miste appetitten og humøret, og er der tale om en udekat, kan den også risikere at søge væk fra hjemmet og måske finde et andet hjem.

En hund vil aldrig forlade sin familie, men den kan godt miste appetitten, energien og humøret. Den kan også blive lidt aggressiv på dens ejere eller på babyen. Det bør forhindres.

I det hele taget handler det om at gøre alt for, at dyret oplever, at der stadig er plads til den i familien. Der er oftest kun tale om en overgang. Når barnet bliver større, så kan der være meget stærke bånd mellem dyret og barnet.

Hjælp med at skabe bånd mellem dyret og barnet

I mange tilfælde sker det af sig selv, at der skabes stærke bånd mellem kæledyret og det lille barn. Nogle gange skal den proces hjælpes lidt på vej. Det kan du for eksempel gøre ved at inddrage hunden i kontakten med baby på et meget tidligt tidspunkt.

Det vil gøre, at hunden og katten forstår, at det lille væsen bliver og er en del af flokken. Instinktivt vil dyret så udvikle et behov for at beskytte barnet. Senere kan dyret og barnet blive de bedste legekammerater.

I nogle tilfælde går det nemt, og i andre tager det lidt længere tid, inden der er knyttet de nødvendige bånd.