Har du styr på ungernes IT- og internet sikkerhed?

Internettet bliver brugt til næsten alt i dag, men det kan gøre det svært at styre, hvornår ens barn kan være online eller ej. Det er vigtigt at have styr på IT- og internet-sikkerhed, når det kommer til små børn, da de ikke selv altid kan tænke kritisk nok selv. Her kan du læse mere om IT- og internet-sikkerhed for børn.

Sikkerheden er vigtigst

Stort set alle forældre kan være enige om, at sikkerheden kommer først, når det kommer til deres børn. I en tidlig alder lærer de, hvordan de skal færdes i den virkelig verden, men efterhånden er de største sikkerhedstrusler på nettet, så det er vigtigt, at ens børn også lærer, hvordan man færdes sikkert online. Internettet er uendeligt, og det er fyldt med grafisk indhold og upassende personer, som man aldrig vil have ens børn til at møde. Selvom det vil være nemmere at holde ens barn offline, indtil de er meget ældre, kan man næsten ikke undgå internettet i dag. Heldigvis findes der en masse gode råd til, hvordan man lærer ens barn ordentlig IT- og internet-sikkerhed. Læs mere om god og sikker IT her.

Lær dit barn at være åben om deres aktiviteter online

Det kan være svært at installere forskelligt software, som giver dig mulighed for at holde øje med, hvad dit barn ser på internettet. Derudover kan det også give et grundlag for en mangel af tillid til dit barn. Dit barn vil hellere have, at du er ærlig, end at du gør en masse arbejde for at kunne overvåge dem online. At have ordentlig sikkerhed online kan gøres nemt ved at starte en åben dialog med ens barn. Så snart dit barn begynder at bruge internettet er det en god ide at spørge ind til, hvad de laver og ser på nettet. Det er nemt at holde samtalen levende, når de er små, men du skal også være god til at blive ved med at spørge, når de bliver ældre og bruger nettet mere og mere. En åben samtaler giver dig også mulighed for at lave en dialog om, hvad du synes der er passende eller ej.

Hold skærme et sted, hvor du selv kan se dem

I starten er det nemmere at være ved sit barns side, når de begynder at bruge internettet. På den måde er du lige ved siden af dit barn, hvis de skulle opleve noget ubehageligt. Det kan være alt fra, at fremmede prøver at skrive til dem eller Youtube der kommer en uhyggelig video på autoplay. Nogle gange oplever dit barn at komme i tvivl, når det kommer til forskellige hjemmesider og videoer, hvor de måske gerne vil have hjælp til at komme tilbage. Det kan være en hjemmeside som ikke var helt god eller en video, som de synes er skræmmende. Det er nemmest for dem at få hjælp, hvis du sidder ved siden af dem, når de er på nettet. Du kan sørge for, at dit barn ikke kan tilgå nettet ved at sørge for at glemme koden til internettet på enheden, når dit barn er færdig med at bruge den. På den måde, skal de spørge dig, når de gerne vil på internettet. Få gode råd hos teknologisk her.

Lær at bruge forældrekontrol

Selv sikre hjemmesider kan have en masse upassende indhold. Hvis I bruger forskellige streamingtjenester, har du måske lagt mærke til, at der kan være voldsomme billeder, serier og film. Det kan være skræmmende at tænke på, at ens børn frit kan sætte en gyserfilm på, som kan holde dem oppe de næste mange nætter. Heldigvis er der blevet udviklet en masse redskaber som kan forebygge netop det. Ved forældrekontrol laves der et filter ved forskellige streamingtjenester, så dit barn kun kan tilgå indhold som er børnevenligt. Det er forskellige, hvor svært det er at slå det fra igen, men det er kun en udfordring ved større børn.

Lær dit barns online venner at kende

Børn kan få venner overalt – også på internettet. Hvis dit barn er aktiv i forskellige forummer eller spil, hvor man spiller mod andre, kan de hurtig begynde at få venner online. Selvom man hurtigt kan blive bange for hvem de snakker med, så er det for det meste andre børn. Man kan dog aldrig være for sikker, så det er altid en god ide at spørge ind til, hvem de snakker med. Dit barn skal selvfølgelig have mulighed for at have venner, og faktisk giver online venner dem mulighed for at blive introduceret til forskellige kulturer og verdenssyn. Hvis du er god til at holde en åben dialog om internettet, vil dit barn have nemmere ved at åbne sig op til om deres nye venner. Her er det også vigtigt, at de føler, at du ikke dømmer dem, hvis de har oplevet noget ubehageligt på internettet, men i stedet kan få den rette hjælp.