Motion og træning efter graviditet

Mange har travlt med at komme i gang med at være aktive igen lige efter en fødsel. Det er også en god ide, men det er vigtigt, at du passer på dig selv og ikke overanstrenger din krop.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du stille og roligt kan komme i gang med at være aktiv igen, efter du har været igennem en fødsel. Vi guider til dig alt fra efterfødselsgymnastik til vandrestøvler.

Hvor hurtigt kan jeg træne efter en fødsel?

Hvor hurtigt, du kan gå i gang med at træne efter fødslen, afhænger i høj grad af, hvad du lægger i ordet ”træne”.

Allerede efter 3-4 uger kan du begynde at lave øvelser, der styrker din core. Det kan være alt fra mavebøjninger til planken, så længe det føles behageligt for dig. I samme periode kan de fleste også begynde at gå ture og få god motion på den måde.

Cirka 8 uger efter fødslen kan du begynde at lave nogle mere krævende øvelse, der sætter din stabilitet og muskulatur lidt under pres. Det kan være stående øvelser med vægte som skulderpres, squats eller lignende.

Husk at mærke efter i din krop, inden du snører vandrestøvlerne eller aktiverer dit fitnessmedlemskab igen. Ovenstående er blot generelle anbefalinger, og du ved kun selv, hvordan din krop og de forskellige øvelser og aktiviteter føles.

Hvilken type motion kan jeg dyrke i starten?

De officielle patientråd lyder på, at du kan starte med at cykle nogle stille ture, så snart at din bækkenbund ikke længere er øm.
Derudover kan du starte til efterfødselsgymnastik allerede inden for de første seks uger, hvilket er en fremragende ide, da det er en rigtig god måde at komme i gang igen efter en fødsel. Samtidig er det et sted og en aktivitet, du kan dele med andre kvinder i samme situation som dig.

De fleste steder anbefales det, at du venter med almindelig sport, der inkluderer løb og hop, til cirka 8 – 12 uger efter fødslen.

Husk det rette udstyr, når du skal i gang

Inden du kaster dig ud i lange træningspas og vandreture, bør du sikre, at du har det rigtige udstyr, så du opnår den højest mulige komfort.
Vandring er en rigtig god aktivitet for dig, der har fået et barn for nyligt, da det aktiverer mange muskler på en skånsom måde. Begynd med nogle mindre udfordrende ruter – så kan du altid gøre dem længere og sværere med tiden, når din krop bliver styrket. Du bør især tage et kig på er par gode vandresko, der kan holde dine fødder tørre, varme og sikre, mens du træner dig op igen.