Sådan skifter du elselskab nemt og hurtigt – undgå fælderne, og spar penge

Overvejer du at skifte elselskab? Det kan være en jungle at finde rundt i de mange tilbud, men med de rigtige værktøjer behøver det ikke være besværligt. Her får du en komplet guide til processen, og hvordan du undgår de typiske faldgruber.

Hvornår skal du overveje at skifte?

Der kan være mange grunde til at skifte elselskab. Måske har du bemærket, at din nuværende aftale er dyrere end andre på markedet, eller måske er du blevet træt af dårlig kundeservice. Uanset årsagen er det en god idé at undersøge markedet mindst én gang om året.

Undersøg dine muligheder

Start med at danne dig et overblik over markedet. Du kan sammenligne de største Elselskaber i Danmark og deres tilbud for at få en fornemmelse af prisniveauet og de forskellige typer aftaler.

Inden du kaster dig ud i et skift, er det dog også vigtigt at have styr på din nuværende situation. Tag et kig på din seneste elregning, og notér dit årlige forbrug. Det er nemlig afgørende for, hvilken type aftale der bedst kan betale sig for dig. Undersøg også din nuværende aftales vilkår, særligt om du har en bindingsperiode eller et specifikt opsigelsesvarsel.

Vælg den rigtige type aftale

Et af de vigtigste valg er, om du vil have en fast eller variabel pris. Med fast pris ved du præcis, hvad du skal betale hver måned. Det giver god budgetsikkerhed, men er ofte dyrere i længden. Variabel pris følger markedet og kan give store besparelser, særligt hvis du kan være fleksibel med, hvornår du bruger mest strøm.

Selve skifteprocessen

At skifte elselskab er faktisk nemmere, end mange tror. Når du har valgt dit nye selskab, skal du blot tilmelde dig gennem deres hjemmeside. Det tager typisk under 10 minutter. Du bekræfter med MitID, og derefter håndterer det nye selskab alt det praktiske med at opsige din nuværende aftale.

Undgå typiske faldgruber

Mange lader sig friste af korte velkomsttilbud uden at undersøge de langsigtede omkostninger. Læs altid vilkårene grundigt igennem, og vær særligt opmærksom på, hvad der sker efter eventuelle introduktionsrabatter udløber. Tjek også opsigelsesvilkårene og eventuelle gebyrer for forskellige betalingsmetoder.

Efter skiftet

Når skiftet er gennemført, får du en bekræftelse fra dit nye selskab. Gem denne bekræftelse og noter datoen for skiftet. Det er også en god idé at tjekke din første regning ekstra grundigt for at sikre, at alt stemmer. Hvis du ønsker det, kan du med det samme oprette PBS-betaling for at undgå betalingsgebyrer.

Særlige situationer

Har du solceller, elbil eller andre særlige forhold, er det vigtigt at være ekstra opmærksom ved valg af ny leverandør. Nogle selskaber har specialiserede produkter til disse behov, som kan være mere fordelagtige end standardaftalerne.

Fremtidige besparelser

Energimarkedet udvikler sig konstant, og nye, favorable tilbud dukker jævnligt op. Selv efter du har skiftet, er det en god idé at holde øje med markedet. Sæt en påmindelse i kalenderen om at tjekke priserne mindst én gang om året. På den måde sikrer du dig, at du altid har den bedste aftale til dit behov.

Husk, at det vigtigste ikke er at finde den absolut laveste pris lige nu og her, men at finde en stabil og pålidelig leverandør med konkurrencedygtige priser og god service. Tag dig tid til at researche ordentligt, og vær ikke bange for at stille spørgsmål til de forskellige selskaber, før du beslutter dig.